BEZA MENTEGA DAN MARJERIN

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda
(turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang

melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah

otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi

mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu

mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti

mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan

pelbagai perasa baru.
TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai

jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya

sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin

boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding

memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.
Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.

Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah

makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan

lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin

terhasil kurang dari 100 tahun.
Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid

lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga

kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol

berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin
menaikkan risiko
penyakit barah
sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan.
Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin

semula jadi badan.

Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG

SANGAT MENARIK!
Marjerin hanya kekurangan
SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini
sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur

hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna

hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat

teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:

*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia

sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai

nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma

juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada

plastik.
Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti
anda?


BAGUSLA KALAU DAH TAHU..Sebar2kan supaya jumlah pesakit jantung & barah berkurang.

1 comment:

Anonymous said...

Baru saya baca info ni..mungkin agak terlambat untuk saya beri komen..
hmm..betul ke info ini..bukanlah majerin terutama yg diikeluarkan di malaysia dibuat dari minyak kelapa sawit..sementara mentega adalah dari bahan tenusu/haiwan.. Jika dibandingkan antara keduanya umum telah mengetahuai lemak tumbuhan/sayuran adalah lemak tepu dan lemak haiwan adalah lemak tidak tepu dan adalah lebih memberi mudarat kepada kesihatan.
Saya teringat suatu ketika dulu telah terjadi isu tentang keburukan minyak kelapa sawit jika dibandingkan dengan minyak jagung. Pada masa itu telah diadakan boikot terhadap produk myk kelapa sawit, & diwar-warkan di barat tentang keburukannya. Walhal berdasarkan kajian yg benar & telus didapati minyak kelapa sawit adalah antara myk yang selamat utk kesihatan, rendah kalori jika dibandingkan dgn minyak jagung keluaran barat..Negara pengeluar myk kelapa sawit telah bersungguh-sungguh melawan & menepis dakwaan jahat dari barat ini demi kepentingan myk jagung keluaran mereka & akhirnya mereka(barat) terpaksa akur!
Oleh itu sebarang info dari barat terutamanya dari internet jgn la kita percaya & terima bulat-bulat..
Saya adalah pengguna marjerin keluaran felda dari kecil dan berdasarkan pengalaman didapati marjerin akan berkulat & berbau kurang enak jika dibiarkan lama di luar peti ais.

Tak tau la … mungkin di barat majerin dibuat dari plastik kut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...