Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda
(turkey). Apabila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang
melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah
otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi
mendapat semula wang pelaburan mereka.
Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu
mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti
mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin dengan
pelbagai perasa baru.
TAHUKAH ANDA ....perbezaan antara marjerin dan mentega?
Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai
jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya
sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin. Dengan memakan marjerin
boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbanding
memakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.
Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.
Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah
makanan tambah nilai!
Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan
lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin
terhasil kurang dari 100 tahun.
Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sangat tinggi kandungan asid
lemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tiga
kali ganda. Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterol
berbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko
penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan.
Ia juga merendahkan respons perta hana n tubuh serta keberkesanan insulin
semula jadi badan.
Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan . INI IALAH BAHAGIAN YANG
SANGAT MENARIK!
Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK. Fakta ini
sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumur
hidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermakna
hidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).
Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:
Belilah satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempat
teduh.. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:
*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (ia
sepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)
*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-nilai
nutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya. Hatta satu mikroorganisma
juga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada
plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti
anda?
BAGUSLA KALAU DAH TAHU..Sebar2kan supaya jumlah pesakit jantung & barah berkurang.
1 comment:
Baru saya baca info ni..mungkin agak terlambat untuk saya beri komen..
hmm..betul ke info ini..bukanlah majerin terutama yg diikeluarkan di malaysia dibuat dari minyak kelapa sawit..sementara mentega adalah dari bahan tenusu/haiwan.. Jika dibandingkan antara keduanya umum telah mengetahuai lemak tumbuhan/sayuran adalah lemak tepu dan lemak haiwan adalah lemak tidak tepu dan adalah lebih memberi mudarat kepada kesihatan.
Saya teringat suatu ketika dulu telah terjadi isu tentang keburukan minyak kelapa sawit jika dibandingkan dengan minyak jagung. Pada masa itu telah diadakan boikot terhadap produk myk kelapa sawit, & diwar-warkan di barat tentang keburukannya. Walhal berdasarkan kajian yg benar & telus didapati minyak kelapa sawit adalah antara myk yang selamat utk kesihatan, rendah kalori jika dibandingkan dgn minyak jagung keluaran barat..Negara pengeluar myk kelapa sawit telah bersungguh-sungguh melawan & menepis dakwaan jahat dari barat ini demi kepentingan myk jagung keluaran mereka & akhirnya mereka(barat) terpaksa akur!
Oleh itu sebarang info dari barat terutamanya dari internet jgn la kita percaya & terima bulat-bulat..
Saya adalah pengguna marjerin keluaran felda dari kecil dan berdasarkan pengalaman didapati marjerin akan berkulat & berbau kurang enak jika dibiarkan lama di luar peti ais.
Tak tau la … mungkin di barat majerin dibuat dari plastik kut...
Post a Comment