Jom Kita Fikir-Fikirkan....

Chin Peng berhak pulang - Peguam (Utusan 30/5/3009)


PULAU PINANG 29 Mei - Peguam Chin Peng, Darshan Singh Khaira mendakwa bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) itu berhak pulang ke negara ini di bawah perjanjian yang ditandatangani antara Kerajaan Malaysia dan PKM pada 2 Disember 1989 di Haadyai, Thailand.

Beliau berkata, klausa 3.1 perjanjian itu menggariskan ahli PKM daripada unitnya yang telah meletakkan senjata dan merupakan seorang yang berasal dari Malaysia serta berhajat untuk kembali ke negara ini wajar diberi kebenaran berbuat demikian.

Bukan setakat itu beliau mendakwa, mereka yang memenuhi syarat tersebut telah dijanjikan untuk diberi bantuan bagi memulakan kehidupan baru.

''Selepas perjanjian dimeterai, semua bekas pemimpin PKM termasuk Rashid Mydin dibenarkan pulang namun saya musykil kenapa Chin Peng seorang sahaja tidak dibenarkan pulang,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. - Utusan Malaysia


Jangan benar Chin Peng pijak bumi Malaysia (Utusan 30/5/2009)

IPOH 29 Mei - ''Kalau Chin Peng balik, saya akan cangkul buang satu persatu tapak kakinya dari bumi Malaysia bertuah ini. Kalau tapak kakinya pun saya akan buang, inikan pula Chin Peng.


Komen blogger;

Adalah lebih baik kita buang tapak kaki orang Jepun yang telah menyembelih, menjirus air panas, memasukkan air sabun didalam perut dengan batang paip dll kepada nenek moyang kita. Tetapi hari ini, kita membenarkan Orang Jepun membuka kilang-kilang di Malaysia, memasarkan kereta Jepun di Malaysia yang sedang digunakan oleh rakyat Malaysia. Sekarang ayuh kita sama-sama pergi menyerang dan membuang tapak kaki mereka supaya kita dapat membalas dendam nenek moyang kita terhadap mereka. Mengapa kita tidak berbuat demikian?

___________________________________________________________________________________

Perangi ideologi komunisme habis-habisan (Utusan 30/5/2009)

KUCHING 29 Mei - Rakyat perlu menentang habis-habisan usaha menghidupkan kembali ideologi komunisme kerana ia dikhuatiri boleh mempengaruhi generasi muda untuk bertindak ganas dan memberontak.

Bekas anggota tentera, Koperal Paulnyopis Noyeb, 69, berkata, tindakan menghidupkan ideologi tersebut hanya bertujuan membangkitkan perasaan benci terhadap kerajaan.

Beliau yang pernah bertugas dalam askar British pada tahun 1963 hingga 1966 memberitahu, kerajaan harus bertindak tegas dalam isu tersebut bahkan mereka yang cuba membangkitkan perkara itu tidak layak untuk menjadi warganegara Malaysia.

Komen blogger;

- Anda berkhidmat untuk penjajah British dan komunis berperang menghapuskan penjajah British dari tanah melayu. Pada asalnya, British menyokong perjuangan komunis menentang Jepun tetapi selepas jepun tewas, British mengharamkan PKM dan ingin menguasai tanah melayu kembali. Oleh sebab itu, komunis berperang menghalau British keluar dari Malaya. Jadi anda adalah tentera yang mempertahankan British dan menentang kemeredekaan.

___________________________________________________________________________________

Jangan angkat pemberontak sebagai hero - Rosnah (Utusan 30/5/2009)

KUALA LUMPUR 29 Mei - Jangan angkat pemberontak sebagai hero kerana mereka merupakan punca kepada penderitaan rakyat, tegas Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Menurut beliau, tindakan segelintir pihak mengangkat pemberontak sebagai hero merupakan perkembangan yang tidak sihat di negara ini.

''Tidak sepatutnya kita membela kumpulan pengganas atau pemberontak sama ada di dalam atau pun luar negara kerana ini hanya akan menjejaskan kestabilan dan mengancam keselamatan negara,'' katanya.


Komen;

Janganlah kita berlagak mengaku kita adalah hero. Hero melawan penjajah? sedangkan UMNO tidak pernah berperang menghalau penjajah. Slogan "MERDEKA" pun bukannya dari UMNO. Ianya adalah slogan dari PKM. PKM yang membangkitkan semangat anti-penjajah dikalangan rakyat. Orang pertama yang melaungkan slogan "MERDEKA" ialah Mustapha Hussein". British telah memmutarbelitkan sejarah dan sejarah telah disambung oleh golongan yang menang iaitu UMNO. Jang kita lupa bagaimana British menjajah kita, mereka ini begitu geliga dengan propaganda yang mereka cipta. Orang yang berjuang membebaskan tanah air kita panggil pengganas dan pemberontak.___________________________________________________________________________________
'Jika mahu pulang, heret ke muka pengadilan' - Bekas tentera (Utusan 1/6/2009)
KUALA LIPIS 31 Mei - Kemarahan bekas tentera terhadap Chin Peng terus membuak-buak apabila seramai 550 anggotanya di Gugusan Felda Koyan dekat sini mahu Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM) itu diheret ke muka pengadilan jika dibenarkan pulang ke tanah air.

Mereka yang merupakan bekas tentera Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dan komando Sungai Udang, Melaka menegaskan, Chin Peng bertanggungjawab terhadap pembunuhan ribuan orang awam termasuk kira-kira 3,000 anggota tentera yang terbunuh dan cedera sepanjang tempoh darurat di negara ini.
Bekas Sarjan, Sulaiman Hassan, 72, dari Felda Sungai Koyan Dua di sini menegaskan, dia akan menjadi orang pertama memenggal kepala Chin Peng jika ketua pengganas tanah air itu dibenarkan kembali.

''Dosa Chin Peng tidak boleh dimaafkan. Kami berperasaan seperti rakan lain. Jika Chin Peng pulang ke tanah air, sayalah orang yang pertama akan menghancurkan kepalanya," tegasnya

Bekas Lans Koperal RAMD Sungai Udang, Saaya Mohamad, 70, menggesa kerajaan mengadakan kempen menyedarkan rakyat terutama generasi muda terhadap kekejaman Chin Peng dan pengikutnya.

''Usaha ini perlu segera dilaksanakan supaya dapat menghalang pihak tertentu meracuni pemikiran golongan muda yang kebanyakannya tidak tahu sejarah Darurat 1948 dan ideologi komunis," katanya.

Tambahnya, kempen itu perlu dilakukan menerusi penerangan, ceramah, brosur, khutbah Jumaat dan blog.


Komen;

1. Jikalau dosa Chin Peng tidak boleh dimaafkan, tidak sesekali kita memaafkan dosa fasis Jepun. Mereka memenggal kepla orang sesuka hati, merogol, memasukkan air sabun didalam perut dengan batang paip dan lain-lain lagi kekejaman yang dilakukan oleh jepun. Oleh itu kita sepatutnya membalas dendam terhadap rakyat Jepun atau memboikot produk-produk Jepun seperti kereta jepun dan lain-lain.


2. Kempen menyedarkan rakyat telahpun berlaku ketika ini. Utusan Mealaysia dan surat-surat khabar lain telahpun memberikan publisiti agar generasi hari ini membongkar sejarah. Janganlah kata gererasi hari ini tidak mengetahui ideologi komunis dan sejarah darurat 1984, kenapa kalau kita dipihak yang benar perlu merasa takut dan gentar dengan parti yang tidak wujud lagi di Malaysia?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...